NM-gull til Vellagret Norvegia

0
90
Foto: Helge Brekke. Rolf Heskestad, produktansvarlig i Tine, May- Liss Heggland, produktutvikler i Tine og Arne Hjeltnes som var konferansier under live-finalen i Marmorsalen på Sentralen i Oslo torsdag kveld.

Over 200 norske oster deltok i kåringen, der 10 av dem gikk til den avgjørende superfinalen. TINE vellagret Norvegia lagret i 5 år gikk av med seieren med hele 91 av 100 poeng.

Dette er en fantastisk anerkjennelse til Norvegia. Osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk. Men Norvegia laget i hjul egner seg også veldig godt til å lagres, forteller oste-ekspert og produktutvikler i TINE, May-Liss Røsberg Heggland.

Les på F7: Bragd: Nye Bugatti Chiron bryter igjennom 300 mph barrière

Heggland forteller at det var spesielt å få være med første gang i et NM der så mange dyktige ystere er med. Norvegia lagret i 5 år har fått flere høytstående utmerkelser de siste årene, sier hun videre.

– Fem år lagret Norvegia, Norvegia Special Reserve 5 år som den heter, vant bronse i oste-VM i London i 2017. Det er en anerkjennelse som viser at Norvegia i hjul egner seg meget godt til lagring. Gjennom år med lagring utvikles osten og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Jo lengre man venter, jo kraftigere blir osten.

I Oste-NM som gikk av stabelen torsdag var det først en «folkejury» som gjorde et utvalg blant de 200 ostene. Deretter var det en fagjury på 10 som plukket ut finalistene. De 10 ostene ble så bedømt av dommerne på en skala fra 1-10.

Les på Sporten: Endelig, Hazard!

God smak er verdt å vente på
I Norges eneste ostebank på Jæren ligger de utvalgte ostene Jarlsberg®, Norvegia®, Edamer og Sveitser til langtidslagring i minst tre år. Ostene blir fulgt opp av erfarne fagfolk som henter ut smakspotensialet i hver enkelt ost.

– Ikke all ost tåler lagring i 5 år. Av 400 tonn Norvegia-hjul som produseres til lagring, er det kun få tonn som får bli med videre 5 år i ostebanken, som vi kaller lageret. Det er strenge kriterier, sier Heggland.

Norvegia® Special Reserve er en ekstra vellagret utgave av den milde hverdagshelten vi alle kjenner så godt. Vanlig Norvegia man finner i butikken er lagret i tre måneder.

– Gjennom måneder og år med lagring og overvåking foregår det et rikt indre liv i ostene. Osten utvikles hele tiden, og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Norvegia® Special Reserve er lagret i mist fem år. Det gir en smaksopplevelse utenom det vanlige, og viser hvor mye potensiale som bor i den, forteller Røsberg Heggland.

Om du vil prøve å lagre ost hjemme kan du få gode tips her. 

Chevre blant favorittene

Chevre Original Haukeli er en smaksrik og fyldig hvitmuggost fra Haukeli, laget på den frisk, norsk geitemelk. Osten kom på 8. plass i Oste-NM og fikk 79 av 100 mulige poeng.

TINE Meieriet Haukeli ble stiftet i 1938 og i 2002 ble den første norske chevre ystet. Chevre har en spesiell produksjonsmetode og mye av arbeidet gjøres manuelt. Geitene går fritt på sommerfjellbeite på stølene mellom Øst- og Vestlandet, det resulterer i førsteklasses ystemelk. Chevre Orignal har blitt hedret med Spesialitetsmerket «Unik Smak» fra Matmerk.

Les på Popidol: deLillos er tilbake med historien om «Kent Evelyn»

Liste over top 10 i Oste-NM

1) Norvegia Vellagret 5 år, Tine – 91 poeng

2) Jørnsberg, Ostegården – 89 poeng

3) Kvit Undredal Mellomlagra, Undredal Stølsysteri – 84 poeng

4) Leirgrøv 1242, Prestholt Geitost – 82 poeng

5) Gammel Eirik, Gammel Eirik AS – 81 poeng

6) Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri – 80 poeng

7) St.Pål, Rueslåtten Gårdsysteri – 79 poeng

8) Chevre Original Haukeli, OsteCompagniet – 79 poeng

9) Hel Feit Brunost, Stordalen Gardsbruk – 74 poeng

10) Trøgost fra Gurostølen, Gurostølen – 61 poeng

Fakta: 

Under NM i ost bedømmes 200 ost og meieriprodukt fra gårds- og stølsyster, samt meierianleggene.

Norsk Gardsost arrangerer NM i Ost i samarbeid med Coop og OsteCompaniet Tine som sponsorer. Det er totalt 30 kategorier. Produktene som oppnår gull i de ulike kategoriene kan sendes videre til den såkalte gulljuryen som kårer årets produkt.

Bedømmingen tar utgangspunkt i utseende, lukt, konsistens og smak. Alle oster får også individuelle tilbakemeldinger, slik at NM bidrar til å øke kvaliteten i Oste-Norge.

  •  Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysterier og gardsmeierier. NM i ost har 30 kategorier, alt fra tradisjonsprodukter som smør og rømme til fastoster som gauda og hvite geitoster.
  • En medalje gis kun om dommeren mener produktet utmerker seg og fortjener gull, sølv eller bronse.
  • Det er 110 gardsysterier i Norge.
  • De bidrar til å holde håndverkstradisjonene i live og utvikle Norge som Oste-nasjon.
  • Begge norske gullvinnerne i VM i de tidligere år yster ost på melk fra egen gård.
  • Norsk melkekvalitet og sterk faglig utvikling bransjen har ført Norge i toppen internasjonalt på kort tid.

No posts to display