Her er Norges nye påskebrød

0
34

Da Opplysningskontoret for brød og korn ba om oppskrifter til det som kunne bli Norges nye påskebrød, haglet forslagene inn.

I dag ble vinneren offentliggjort: Et brytebrød som passer til både påskefrokoster, påskelunsjer og som tilbehør til supper og salater. Brødet heter Disippelbrød og har en utforming som symboliserer påskens budskap: Med tolv disipler samlet rundt et bord.

Les: Bill Gates kom med pandemi advarsel for fem år siden.

Kvinnen bak oppskriften heter Karin Othilie Arntsen Mollestad og kommer fra Lillesand.

– Jeg tror nesten at jeg dåner, sa Mollestad da hun fikk beskjed om at hun vant konkurransen.

Bakeglade nordmenn i isolasjon

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), Torunn Nordbø, har aldri opplevd maken til bakeglede i en oppskriftskonkurranse. Hun fikk akkurat det hun ønsket seg, og mer til.

– Påsken er en tid for mye godt på bordet, og vi vet at mange har god påskebakst til alt fra sene frokoster, kos etter turer i skog og mark eller ved siden av påskemiddagen. Allikevel har vi ikke fått etablert det som kan være hele Norges påskebrød, sier hun.

Derfor utlyste Opplysningskontoret for brød og korn en konkurranse etter nettopp Norges påskebrød. Og de bakeglade svarte! På litt over en uke kom det inn over 80 smakfulle oppskrifter.

– Det har strømmet inn med oppskrifter. Det startet allerede samme dag konkurransen ble utlyst, helt til de siste timene før fristen gikk ut. Juryen er helt over seg over alle de gode forslagene og oppskriftene, sier Nordbø.

Hun legger til at det er sjeldent at man opplever et slik nivå i en oppskriftskonkurranse.

Åpne konkurransekriterier

Juryen har derfor hatt en vanskelig oppgave med å finne vinneren.

– Utlysningen var ganske åpen, slik at vi kunne sikre at kreativiteten ikke ble stoppet av snevre konkurranseregler. Vi Opplysningskontoret for brød og korn ønsket heller ikke å definere hva påsken er for nordmenn, sier Nordbø.

Selv om påsken 2020 har vært alt annet enn tradisjonell, ser hun at det skinner gjennom hva som er viktigst for nordmenn i påsken.

– Påsken i år er selvsagt veldig spesiell for oss alle. Likevel ser vi av konkurransebidragene at påsken assosieres med god bakst, god mat, familie, vennskap, friluftsliv og hygge, sier Nordbø.

Juryen har prøvebakt gjennom hele konkurranseperioden, og satt til slutt igjen med ti bidrag i en semifinale. De ti bidragene ble så snevret inn til fem, og det ble tett på oppløpet.

– Vinneren har levert et oppskrift som samler hele påsken i ett brød. Et brød som er godt, og som passer til alle påskens måltider. Et brød hvor vinnerbakeren har latt seg inspirere av påskens budskap, i tillegg til at det er et brød som samler. Juryen var enstemmig, forteller Torunn Nordbø.

Den stolte vinneren er selv storforbruker av brødet.

– Dette er mitt favorittbrød, et brød jeg spiser nesten hver dag, forteller Karin Othilie Arntsen Mollestad om sitt disippelbrød som sørget for at hun stakk av med hovedpremien i konkurransen, en proff kjøkkenmaskin.

Les på Popidol: Nytt album fra David Bowie

Her er vinneroppskriften:

Disippelbrød

INGREDIENSER

Bløtlegging
4 dl store havregryn
Vann

Deig
1 kg hvetemel
120 g sammalt rug grov
1 ts salt
½ ts sukker
3 ss rapsolje
½ pk gjær
3-4 dl vann

Topping
Vann til pensling
2 ss mel og litt vann til pynten med kors
Sammalt rug grov til pynt

FREMGANGSMÅTE

Legg havregrynene i en bakebolle med vann og la den stå på kjøkkenbenken over natten.

Hell av overflødig vann og tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav fart i 10 minutter og øk farten etterhvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig når den er smidig og slipper bakebollen.

Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse, cirka en time.

Ha deigen på oljet eller lett melet bakebord. Ta 1/3 av deigen og form til et rundt brød og sett det midt på et stekebrett med bakepapir. Del resten av deigen i 12, trill runde boller og sett dem i ring rundt brødet.

Lag en liten deig av bare mel og vann. Form den som en sirkel og fest den på toppen. Bruk en skarp kniv til å snitte et kors på toppen.

Dekk baksten med et klede og la den heve i cirka 45 minutter.

Pensle brødet forsiktig med vann og dryss mel over brødet.

Stek brytebrødet midt i ovnen på 220°C i 25-30 minutter. Avkjøles på rist.

No posts to display